Del riu Cardener a la riera de Rajadell

(Un itinerari pensat, coordinat i posat en pràctica per l’equip del Camp d’Aprenentatge del Bages.)

()Aportació de Jordi Griera Cors

Per “aprendre de l’entorn” descobrint l’Anella Verda de Manresa

L’itinerari “Del Cardener a la riera de Rajadell”  és un dels diversos itineraris que el Camp d’Aprenentatge del Bages, com a Servei Educatiu del Dep. d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ofereix a les escoles per tal de posar en pràctica el lema “aprendre de l’entorn” tot facilitant la interpretació del medi natural i social de la comarca posant especial  èmfasi en els aspectes mediambientals.

Aquest itinerari en particular pretén donar a conèixer i interpretar una part concreta de l’anomenada Anella Verda de Manresa a dos tipus de públic: Per una banda als usuaris propis del Camp, que són els escolars, amb unes propostes didàctiques determinades i per una altra banda al públic adult en general que pot fer l’itinerari pel seu compte.

Una gran riquesa natural i paisatgística

Pretén mostrar la riquesa natural i paisatgística d’aquest petit tram de l’anella verda i l’empremta que hi ha deixat l’activitat humana des de temps remots. Per exemple: – L’origen de les roques sedimentàries que es troben durant el trajecte, algunes amb restes fòssils. -La diferent adaptació de les plantes als diferents ambients: des de les plantes típiques del solei a les plantes típiques del bosc de ribera. -L’empremta humana en el paisatge amb les diferents construccions que conformen l’arqitectura rural (marges, barraques, tines, pous de glaç…) o els edificis estretament lligats amb els corrents fluvials (pont, fàbriques de riu…) o edificis religiosos (capelles de Sant Marc. La Guía…) o els nous eixos viaris (carreteres, trens,…). -Identificació d’elements singulars de la ciutat des de miradors panoràmics…. entre altres.

No es pot estimar i apreciar allò que és desconegut

Com a centre educatiu que som si pretenem posar en valor tot un seguit d’aspectes mediambientals, naturals, paisatgístics i patrimonials del nostre entorn més immediat és evident que cal difondre i potenciar tots aquest valors. És ben sabut que no es pot estimar o apreciar allò que és desconegut. Que només a partir del coneixement en pot néixer l’estimació i el respecte per a tot aquest patrimoni natural i paisatgístic que no sempre se sap salvaguardar.

Conèixer és començar a estimar!

APP mòbil Itineraris Manresa
Screen Shot 2015-10-20 at 19.07.37

apple google-Play

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>