Els gegants de l’any de la picor, a Igualada

Autor: Biblioteca Central d’Igualada           

Escenari Gegants IgualadaIgualada té cinc parelles de gegants centenaris però no tots s’han conservat fins avui. La Biblioteca Central d’Igualada en va organitzar una exposició l’estiu del 2015. La mostra «Gegants de l’any de la picor», recollia fotografies i vídeos de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, i documents de la col·lecció local de la Biblioteca Central, alguns dels quals podreu trobar explorant l’escenari preparat per la Biblioteca Central, des del mòbil o un ordinador,

La primera data en què hi ha constància documentada de gegants a la ciutat és l’any 1489, fa cinc segles.

Els gegants del barri de la Font Vella, estrenats l’any 1857, són la parella més antiga que encara es conserva a la comarca de l’Anoia. Tos dos tenen 310 cm d’alçària; el gegant pesa 70 kg, i la geganta 60 kg. Els va construir Medart Vilaseca d’Igualada i els veïns es van cuidar dels vestits i complements. Actualment, surten a la cercavila de les festes del barri i, des de 2014, per la Festa Major, acompanyen la imatge de sant Bartomeu des de l’església del Roser fins a la basílica de Santa Maria.

Els gegants del barri de Sant Ignasi són la segona parella més antiga que es conserva a la ciutat. La parella va ser adquirida l’any 1918 a El Ingenio de Barcelona, i sembla que va ser dissenyada i construïda per Benet Escaler. El gegant pesava 50 kg i la geganta 45 kg i tots dos tenien una alçària de 380 cm. Tot i que els gegants mai no han estat batejats, se’ls coneix amb els noms d’Ignasi i Rosseta, de fet el nom de la geganta ve donat pel color dels seus cabells. Actualment, surten per la Cercavila Folklòrica de la Festa Major d’Igualada i la processó de Sant Bartomeu, entre altres actes. La resta de l’any romanen exposats junt amb altres elements folklòrics a la Casa de la Festa.

Els gegants que pertanyien al barri de Sant Agustí van ser construïts a finals del segle XIX. Les seves testes eren d’El Ingenio de Barcelona i s’atribueixen a Eusebi Vidal; l’estructura, les mans i els vestits es van fer a Igualada. Pesaven 50,5 kg,  el gegant fa 365 cm d’alçària i la geganta, 360. Entre els anys 1953 i 1954 la Comissió de Festes del carrer de Sant Agustí va vendre la parella a l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona.

Els Gegans Vells d’Igualada es van estrenar molt probablement entre 1830 i 1855 perquè hi ha dues parelles de gegants que encara es conserven avui, que s’hi assemblen molt: els Gegants de Vic (1832) i els  Gegantons del Pi de Barcelona (1858). Es desconeix qui els va construir, però és possible que l’autor dels d’Igualada fos Josep Galceran, escultor de Barcelona. Per una entrevista del 1947 a Pere Colom, portador dels gegants des de 1910, se sap que cada gegant de la parella pesava 59 kg. Van desaparèixer durant la Guerra Civil.

Els orígens dels gegants del carrer d’Òdena daten de principis del segle XX. En realitat, encara que siguin coneguts amb el nom del carrer, es poden considerar patrimoni de tot un barri, format pels actuals carrers d’Òdena, Sant Josep, la Salut, Dr. Joan Lladó i Ferran d’Antequera, a més de les places del Mestre Just i d’Anselm Clavé. Les seves festes se celebraven en honor a Sant Francesc d’Assis i a la Mare de Déu de la Salut. La parella de gegants tenia un curiós aspecte xinès. Durant els anys seixanta, poc a poc, van anar deixant-se de celebrar les festes del carrer i els gegants van ser desats. Actualment han desaparegut.

APP mòbil Itineraris Igualada
Screen Shot 2015-10-20 at 19.07.37

apple google-Play

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>