L’INS Cal Gravat descobreix l’entorn proper, el barri

Un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’INS Cal Gravat de Manresa, han participat en el projecte KM2Ciutat. Aquest ha estat el primer escenari del projecte KM2Ciutat, creat dins l’àmbit educatiu.

escenari_cal_gravatDe novembre fins a juny han creat un escenari amb tres punts, que contenen informació que podem veure des del nostre dispositiu, tant si hi passegem virtualment, des de casa, com si ho fem presencialment, en aquell entorn.

Participar en el projecte ha estat un gran repte, dos elements varen determinar la clau per assolir el que es proposaven: la il·lusió i el compromís. Primer, per treballar en un projecte ciutadà, en el que és la ciutadania la que crea el contingut. Passen de la interacció a la participació. Segon, per portar l’escola i les tasques a un entorn ampli: el meu barri, la meva ciutat, el món. Escola i món estan relacionats. Tercer, treballar sobre temes que els interessen, que els desperten la seva passió i el compromís que la informació resultant del seu treball, seria d’ús públic, per a tots els ciutadans que ho consultessin.

Descoberta de l’entorn proper, el barri

El desig de voler saber més i donar a conèixer llocs de l’entorn propi va ser el motor de l’escenari que han creat. Escenari que va sorgir en descobrir indrets del barri dels que gairebé no en tenien informació, aquells per on passaven per davant tantes vegades, però que ben poc en podien dir. Per això, docents i alumnes varen decidir conèixer a fons el barri on està situat l’institut, Cal Gravat de Manresa.hospital2

Els docents varen ser els encarregats de fer adonar als alumnes de la necessitat d’acotar els punts de recerca i la informació sobre cada punt.

Van escollir tres punts destacats: l’Hospital de Sant Joan de Déu, La Casa de la Culla i els horts de la Balconada.

La recerca

Meravellar-te de com n’és de ric el teu entorn immediat quan hi aprofundeixes, els ha conduït a fer recerca en tots els casos, a formular-se preguntes i respostes. A conèixer persones vinculades a cada ens i que mitjançant l’entrevista els han donat informació i vivències en primera persona. Han fet fotografies, han enregistrat àudios i vídeos.

Aquesta ha estat la part que més ha motivat als alumnes: sortir de l’aula i aprendre d’un germà de l’ordre de Sant Joan, de les mestres d’aula hospitalària, dels responsables de la casa de natura de La Culla, de les persones que treballen els horts. De tot el que han observat, comentat i raonat.

Organització de la informació: text, àudios, fotografies, vídeos

La complexitat de tenir molta informació i la tasca de triar i fer la síntesi d’allò més rellevant per explicar-ho als altres, ha estat una de les tasques difícils.

Tant a l’Hospital de Sant Joan de Deú com a la casa de la Culla, varen poder realitzar entrevistes en profunditat, visitar les instal·lacions, consultar bibliografia, fer gran quantitat de fotografies. Fer la tria i construir el relat final barrejant tots els materials, ha estat de llarg la tasca més exigent.

Per als joves, un atractiu del projecte ha estat indubtablement, l’ús de mòbils i tauletes per crear els escenaris, punts i tota la informació final que han anat penjant al projecte KM2Ciutat.

El reptes

hospital5El repte no exclou les dificultats pròpies del treball en equip: organització, repartiment de tasques, assumir responsabilitats, confiança en els altres, coordinació, i compromís en realitzar la tasca. També té els seus beneficis: el sentiment de treballar en equip, a l’aula amb companys i docents, i en el projecte, amb totes les altres persones que com ells han construït un relat, un punt, escenari o itinerari. L’equip del projecte hem acompanyat al grup en el procés de conèixer la plataforma i el seu ús.

El treball de sintetitzar la informació, un dels més difícils per a tothom qui es capbussa en una investigació.

El treball d’escriure correctament: trobar l’estil, combinar el text amb els altres suports com l’àudio, el vídeo, les fotos.

El resultat, un escenari amb molts valors i fruit de l’esforç d’un grup de nois i noies de 16 anys, que han afegit al seu atapeït currículum habitual del curs, la tasca d’investigar el seu barri, deixant un llegat que trobem a la plataforma del projecte. La Judit, la Míriam, l’Aleix, l’Edgar, l’Aaron amb la seva creativitat i acompanyats pels docents, la Lídia i en Ramon, són els autors i autores dels 3 punts de l’itinerari de Manresa, INS Cal Gravat.

APP mòbil Itineraris Manresa
Screen Shot 2015-10-20 at 19.07.37

apple google-Play

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>