Un recorregut per les Tines de Manresa

Aportació d’en Ramon Cornet

En Ramon Cornet, creador d’un itinerari sobre les tines de Manresa, ens parla en aquest post del què l’ha motivat a crear el seu itinerari.

Aprendre a fer servir aquesta App ha estat una altra oportunitat de participar d’una manera activa en la comissió d’itineraris dins el projecte de l’Anella Verda de Manresa. Gràcies a aquesta eina interactiva tothom podrà identificar d’una manera ràpida i còmoda els punts d’interès que vam assignar a cada itinerari.

Tina del carrer Viladordis, 8

En el meu interès per crear aquest escenari també influeix molt el fet que un dels punts es troba a l’antic celler de casa meva això ens confirma que alguns dels nostres avantpassats s’havien dedicat a l’elaboració de vi.

Per a ell, l’objectiu de la creació d’aquest itinerari és donar a conèixer aquests punts d’interès on es troben les tines dins de la Ciutat.

El meu itinerari mostra diferents punts que indiquen on podem trobar tines i restes de tines, concretament a l’interior dels cellers d’algunes cases o en solars on han aparegut en ser enderrocada una casa.

Els seus punts són molt propers, i en un entorn urbà, la podem començar i acabar indistintament en qualsevol punt. Tot i que no és un itinerari de natura, aquestes tines proven que les cases o solars on es troben, en el passat, abans del creixement urbà, pertanyien a les cases pairals d’una zona rural.

Finalment, en Ramon ens diu per què creu que és important per als ciutadans de Manresa fer aquest itinerari:

Avui encara no es pot considerar una ruta d’interès cultural, no és visitable, per l’estat ruïnós en què es troben la majoria d’aquests vestigis, o bé perquè encara resten ocults, però el fet de poder-los tenir Tina del carrer Sobrerroca, 38identificats, catalogats i protegits, com a testimonis de l’època d’esplendor vinícola a la nostra comarca entre els segles XIV i XIX, permet pensar en un projecte museogràfic que integri el Centre Històric, que compta amb nombrosos elements d’interès (la Ruta Ignasiana, el carrer del Balç, la Seu, el call de la Baixada dels Jueus, etc.), en la ruta enoturistística de la Catalunya Central, de la qual formen part les tines enmig de les vinyes del Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, l’arquitectura rural tradicional en pedra seca i els cellers amb D.O. Pla de Bages.

Mapa amb la localització de les tines

En aquest video podem veure la tina trobada al carrer Sobrerroca.

APP mòbil Itineraris Manresa
Screen Shot 2015-10-20 at 19.07.37

apple google-Play

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>